Yayınlanma Tarihi

Gayrimenkul Hukuku alanında çalışmak için nasıl bir eğitim almak gerekiyor? Bu alanın ne gibi zorlukları var? Gayrimenkul için Strateji Platformu (GİSP) Üyesi ve Hergüner Bilgen Üçer Avukatlık Ortaklığı’ ortaklarından’ndan Avukat Nazım Olcay Kurt cevapladı.

1. Gayrimenkul Hukuku alanında çalışmak için Hukuk lisansının ardından kişinin ne gibi eğitimler alması, kendini nasıl geliştirmesi gerekir?

Farklı seviyelerde planlanmış mesleki öğretim programlarına katılmak teorik bilgi, deneyim ve tecrübe edinmek için faydalı olacaktır. Bir de sektörün gelişmesi için faaliyet gösteren STK’ların ücretsiz panel ve yuvarlak masa toplantılarına katılmalarını tavsiye ederim. Hatta bazı üniversiteler, gayrimenkulün çeşitli alanları üzerine sertifika programı ve lisansüstü eğitim imkanı sunuyor. Bir hukukçu olarak bu eğitimleri almaları onları farklılaştıracak ve geliştirecektir…

2. Gayrimenkul Hukuku uzmanlığının ne gibi zorlukları vardır?

Gayrimenkul Hukuku alanı, hukukun muhtelif disiplinlerine dokunmakla birlikte, ileriki aşamalarda teknik bilgiyi de gerektiriyor. Mutfakta (kadastro, tapu, belediye gibi..) pişmek gerekiyor. Bir de hukukçu olarak en zoru da, Gayrimenkul Hukuku’nun iş dünyasına dahil olan kısmı. Sadece hukukta değil, sektördeki her alanda gerçekleşen değişimi ve gelişimi takip etmek gerekiyor.

3. Bu alanda faaliyet göstermek isteyen avukat ve avukat adayları için tavsiyeleriniz neler?

Öncelikle eşyanın hukukuna hakim olarak yola çıkmalılar. Bu maalesef bir hayli uzun soluklu bir maraton. Bu yolda yürüyecek olanlara, sabırlı ve kararlı olmalarını tavsiye ediyorum. Vadeyi bir noktaya kadar kısaltmak adına yolun başında, sektöre hizmet eden STK’lara üye olmalarını ve buralarda aktif rol üstlenmelerini öneririm.