Yayınlanma Tarihi
Önde gelen bazı hukuk büroları, çığır açıcı bir teknoloji olarak kabul edilen yapay zekayı (Generative AI’ı) iş süreçlerine dahil etmekle kalmayıp yaz stajyerlerine de bu alanda eğitim vererek sektöre öncülük ediyor.
K&L Gates, Dechert ve Orrick Herrington & Sutcliffe gibi bürolar, bu yılki yaz stajyerleri için teknoloji eğitimlerini genişletiyor. Stajyerler, bürolarda halihazırda kullanılan yapay zeka araçlarını nasıl kullanacaklarını öğrenecekler.
K&L Gates hukuk bürosundan Brendan McDonnell, genç avukatların yapay zekaya yönelik endişelerine rağmen, bu teknolojinin mesleklerini tehdit etmek yerine, daha başarılı olmaları için önemli bir araç olacağını vurguladı. McDonnell‘a göre, “Üretken yapay zekayı etkin bir şekilde kullanabilen avukatlar, müvekkillerine daha hızlı ve kapsamlı hizmet sunma imkanına kavuşacak.”
McDonnell, “Genç meslektaşlarımıza yapay zeka’nın iş süreçlerini nasıl destekleyeceğini anlatmamız gerekiyor, düzenlediğimiz eğitimin ana fikri tam olarak bu” dedi. McDonnell‘a göre, “Yapay zeka bazı görevleri otomatikleştirecek olsa da, aynı zamanda yeni hukuk alanları açacak ve avukatların daha karmaşık işlere odaklanmalarına olanak tanıyacak.” Çoğu hukuk bürosunun yapay zekayı deneme sürecinde olduğunu belirten McDonnell, bu teknolojinin gelecekte tam anlamıyla ve etkin şekilde kullanılabilmesi için müvekkillerin onay vermesi gerektiğini vurguluyor.
Stanford Üniversitesi Hukuk Fakültesi – Deborah L. Rhode Hukuk Mesleği Merkezi‘nin eş direktörü Nora Freeman Engstrom, “Eskiden bir avukatın Word ve Westlaw kullanabilmesi yeterli görülüyordu. Artık bu durum değişti. 21. yüzyılda birinci sınıf hukuk hizmeti sunabilmek için avukatların gelişmiş teknoloji araçlarına hakim olması gerekiyor.” dedi.
Firmalar için bu durumun önemli bir “pazarlama yönü” de bulunuyor. Hukuk büroları, uzun süredir yaz stajyer programlarını –genellikle tam zamanlı bir iş teklifine dönüşebilen ücretli yaz stajları– hem kurumlarını tanıtmak hem de yetenekli öğrencileri bünyelerine katmak için kullanıyor. Yapay zeka eğitimi sunmak, büronun yeni teknolojilere adapte olma konusundaki kararlılığına dair güçlü bir mesaj veriyor.
Miami Üniversitesi Hukuk Fakültesi‘nden Prof. Michele DeStefano, yapay zeka araçlarının kullanımında gözden kaçırılmaması gereken önemli bir noktaya dikkat çekiyor: “Mesleğe yeni başlayanlar için en büyük sorun; yapay zekayı nasıl kullanacaklarını bilseler bile, sağlam bir hukuk bilgisine sahip değillerse yapay zekanın ürettiği cevapların doğruluğunu ve geçerliliğini değerlendiremeyecek olmalarıdır!”
Komut (Prompt) Mühendisliği
K&L Gates ve Orrick gibi büyük hukuk büroları, çalışanlarına yönelik eğitimler için teknoloji öğrenme platformu AltaClaro ile işbirliği yapıyor. İşbirliği kapsamında, yapay zeka teknolojilerini daha iyi anlamak ve kullanmak için “Komut Mühendisliği” eğitimleri düzenleniyor.
AltaClaro CEO’su Abdi Shayesteh, AmLaw200 sıralamasına giren bürolardan 15’i ile yapay zeka eğitimleri konusunda işbirliği yaptıklarını, ancak Orrick‘in geçen yıl bu programları yaz stajyer eğitimine de dahil ederek bir ilke imza attığını vurguluyor.
Orrick‘in inovasyondan sorumlu yöneticisi Kathleen Orr‘a göre, yeni avukatlar için hangi teknolojilerin mevcut olduğunu ve bunların nasıl kullanılacağını bilmek son derecede önemli olacak. Orr, Orrick tarafından kullanılan yapay zeka araçları arasında taslak hazırlama ve müzakere asistanı DraftWise, yapay zeka destekli sözleşme analiz aracı Kira ve yapay zeka destekli araştırma aracı Precision olduğunu belirtiyor.
Dechert hukuk bürosunun yaz stajyerlerine, yapay zeka araçlarını nasıl kullanacakları konusunda eğitim, bu teknolojiyi işlerinde aktif olarak kullanan avukatlar tarafından verilecek. Dechert’in inovasyon direktörü Thor Alden, bu programın hukuk eğitiminde önemli bir değişimi temsil ettiğini vurguluyor. Ancak Alden, yapay zeka araçlarının hukuki becerileri değerlendirme sürecinin yerini almadığını, stajyerlerin işe alınıp alınmamasının hala hukuk bilgilerine ve yeteneklerine bağlı olduğunu belirtiyor.
Fırsatlar ve Tehditler
Hukuk büroları yapay zekanın sunduğu fırsatları değerlendirirken, bu teknolojinin potansiyel riskleriyle de yüzleşiyor. Hem deneyimli hem de genç avukatlar için en büyük tehlike kaynağı, yapay zeka modellerinin “halüsinasyon” olarak bilinen yanlış veya yanıltıcı bilgiler üretme eğilimi. Geçtiğimiz yıl New York’ta yaşanan bir olay, bu riskin somut bir örneğini gözler önüne sermişti. İki avukat, içlerinden birinin ChatGPT tarafından üretildiğini itiraf ettiği, “altı adet var olmayan davaya atıfta bulunan bir hukuki belgeyi” mahkemeye sundukları için 5.000 dolar para cezasına çarptırılmıştı.
McDonnell, “Tüm hukuk büroları için en büyük zorluk, avukatlar gibi düşünebilmeye devam etmelerini sağlamak olacak” diyerek devam etti; “Yapay zekânın ürettiği sonuçları dikkatlice kontrol etmezsek, hukuk büromuzun itibarına onarılmaz zararlar verebiliriz!”
Yapay zekanın doğruluk sorunları gibi risklerine rağmen, yeni teknolojilere genellikle yavaş adapte olan çok sayıda hukuk bürosu, bu konuda daha aktif bir tutum sergileyerek yapay zekayı hızlıca benimsemeye ve iş süreçlerine entegre etmeye başladı. Örneğin, Dechert hukuk bürosu Nisan 2023’te DechertMind adında kendi kurum içi chatbot’unu kullanıma sundu. Wilson Sonsini hukuk bürosu da kendi yapay zeka aracını geliştirdi. A&O Shearman ve Paul Weiss gibi diğer hukuk büroları ise, bugüne kadar 100 milyon dolardan fazla yatırım alan Harvey adlı yapay zeka hukuk girişiminin müşterileri arasında yer alıyor.
AltaClaro‘nun CEO’su Shayesteh, hukuk sektörünün yapay zeka teknolojilerine yönelik bu hızlı adaptasyonunda temel motivasyonun “rekabet avantajı” olduğu ifade ediyor. Shayesteh‘e göre hukuk büroları, yapay zekayı doğru bir şekilde kullanan rakiplerinin elde ettiği avantajları görerek, bu teknolojilere yatırım yapma ve kendi iş süreçlerine entegre etme konusunda daha istekli hale geliyor.
KAYNAK: Bloomberg, “Law Firms Start Training Summer Associates on Using Generative AI” by Justin Wise