Yayınlanma Tarihi
Reuters’ın özel haberine göre, ABD merkezli hukuk devi Dechert, sermaye piyasalarındaki durgunluk ve Çin ile ABD arasındaki artan gerilim nedeniyle Hong Kong ve Pekin ofislerini kapatmayı planlıyor.
Dechert‘in web sitesine göre, Hong Kong ofisinde 20’den fazla çalışan bulunuyor. Bunların arasında 4’ü ortak olmak üzere 14 avukat yer alıyor. Pekin ofisinde ise sadece 3 avukat görev yapıyor.
Reuters’a konuşan kaynaklar, bazı çalışanların bu ayın başlarında olası bir ofis kapanışı hakkında bilgilendirildiğini aktardı. Aynı kaynaklar, dünya genelinde yaklaşık 1.000 avukatı bulunan büronun, Hong Kong ve Pekin’deki bazı avukatlarla Singapur’a olası bir taşınma konusunda görüşmeler yaptığını da belirtti.
Çin’den çekilme kararı kesinleşirse, Dechert‘in Asya’daki faaliyetleri yalnızca Singapur ofisiyle sınırlı kalacak. Ofislerin ne zaman kapatılacağı ve müvekkillere bu konuda bilgi verilip verilmediği henüz belirsizliğini koruyor. Dechert‘in ABD’deki temsilcileri ise Reuters’ın yorum taleplerine yanıt vermedi. Bu gelişme, artan yabancı işletme baskıları, ekonomik belirsizlikler ve jeopolitik gerilimler nedeniyle birçok ABD ve küresel hukuk bürosunun Çin’deki varlıklarını yeniden değerlendirdiği bir dönemde yaşanıyor.
Küresel Hukuk Büroları Çin’den Çıkış Rotasında!
Yeni hükümetin veri gizliliği ve siber güvenlik konusundaki kuralları; Dentons‘ın geçen yıl 8.000 avukatlı Çinli büro Dacheng ile birleşmesini sona erdirirken öne sürdüğü nedenler arasındaydı. Geçen yıldan bu yana ABD merkezli birçok hukuk bürosu, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin’deki hizmetlerini azaltacağını ya da ofislerini tamamen kapatacağını duyurmuştu.
Morrison & Foerster geçen hafta, Pekin’deki ofisinin kira sözleşmesinin bu yılın sonuna doğru sona ermesiyle birlikte ofisi kapatacağını duyurdu. Büro, Çin’deki işlerinin büyük bir kısmının zaten Şanghay, Hong Kong ve diğer lokasyonlardaki avukatlar tarafından yürütüldüğünü belirtti.
Sidley Austin, Mayıs ayında Şanghay ofisini kapatarak personelini Hong Kong ve Pekin’e taşıma ve Çin operasyonlarını bu iki şehirde birleştirme kararı almıştı.
Hukuk Sektöründe Küçülme Trendi
The American Lawyer dergisine göre, Dechert‘in brüt küresel gelirleri geçen yıl %0,4 artarak 1,294 milyar dolara ulaşırken, hissedar başına kârlar bir önceki yıla göre %1,2 azaldı. Dechert, bu düşüşün ardından geçen yıl Mayıs ayında küresel iş gücünün %5’ine denk gelen 55 avukat ve 43 iş uzmanını işten çıkarma kararı almıştı.
2021 ve 2022’nin başlarında yaşanan kurumsal anlaşma patlamasıyla birlikte birçok hukuk bürosu, küresel çapta büyük bir işe alım hamlesi yapmıştı. Ancak artan faiz oranları, yüksek enflasyon ve durgunluk endişeleriyle birlikte şirketlerin hukuki hizmetlere olan talebi azalmaya başlayınca, hukuk büroları işten çıkarmalara hız vermişti.
Reuters’a konuşan kaynaklar, piyasalardaki olumsuzluk ve halka arz (IPO) süreçlerindeki durgunluk nedeniyle, Dechert‘in bu yılın başlarında Hong Kong ofisindeki dört kişilik kurumsal teklif ekibini işten çıkardığını belirtti.